Update Corona virus

Beste patiënten,
We willen u graag een update geven van het nieuws dat we gisteren hebben ontvangen. 

Wat is er nieuw?

Het Coronavirus breidt steeds verder uit. Steeds meer mensen zijn ziek en van steeds meer mensen is het onduidelijk waar ze het virus hebben opgelopen. Niet alleen mensen uit besmette gebieden worden ziek, maar ook mensen die niet op reis zijn geweest en die geen contacten met positief geteste personen hebben gehad. Er lijken dus meerdere besmettingsbronnen te zijn. De GGD heeft dan ook besloten om het contactonderzoek te staken. Dit draagt nu niet meer bij tot het beperken van de verspreiding van het virus. 

Hoe weet ik dan of ik ziek ben?

Vanaf vandaag worden alle patiënten met koorts (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid als verdacht geval aangemerkt. Maar: niet alle ouderen en mensen met een verminderd immuunsysteem kunnen koorts ontwikkelen. Bij hen volstaat een koortsig gevoel. De factoren recente reis naar een risicogebied en eventuele contacten met bewezen Corona patiënten zijn dus losgelaten. Er wordt niet meer getest; dit gebeurt alleen nog bij mensen met groot risico om ernstig ziek te worden van het Coronavirus. Ook zorgpersoneel wordt niet meer getest.

Wat nu?
Alle maatregelen zijn vanaf nu gericht op het beschermen van oudere en kwetsbare personen (met een hoog risico op een ernstig beloop van het Coronavirus) en het in stand houden van de gezondheidszorg. 

Ik heb klachten, moet ik doen?

Bent u jonger dan 70 en verder gezond? Blijf dan thuis bij de volgende klachten:
• verkouden, niezen
• hoesten, keelpijn
• lichte benauwdheid
• verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). Meet rectaal of via uw oor. Onder de tong en oksel meten geeft geen betrouwbare uitslag.

Bij bovenstaande klachten hebt u mogelijk het Coronavirus. U hoeft de huisarts niet te bellen. Bel wel als u steeds zieker wordt, of steeds moeilijker ademt. Door binnen te blijven voorkomt u dat u anderen besmet. Ga niet naar uw werk of school. Ga niet bij anderen op bezoek en ga zo min mogelijk naar buiten. U kunt wel kort naar buiten om boodschappen te doen. Hou dan het liefst 2 meter afstand van anderen en raak niemand aan. Heeft u 24 uur geen klachten meer? Dan mag u weer naar buiten, naar uw werk en naar school.

Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder weerstand? Bel direct de praktijk of huisartsenpost als u koorts of een koortsig gevoel heeft, hoest of moeilijk ademt. Blijf thuis tot u de huisarts gesproken heeft. Ga NIET naar de huisarts, huisartsenpost of ziekenhuis toe. Als het nodig is, komt de huisarts naar u. De huisarts bekijkt samen met de GGD of een test bij u nodig is en of er meer maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld een verwijzing naar het ziekenhuis.

Wat betekent dit voor onze huisartspraktijk?

De druk op de praktijk neemt toe. Dit gaat ten koste van niet spoed-eisende zaken. Reguliere controles en onderzoeken, zoals bijvoorbeeld bloeddrukcontroles en longfunctieonderzoeken zullen we verzetten naar een later moment. Wij willen u als patiënt vragen om hier rekening mee te houden en vragen u om niet urgente zaken voor een later tijdstip te bewaren. 

We zullen de patiëntenstromen van patiënten met luchtwegklachten en andere klachten strikter gaan scheiden. De huisarts draagt dan een beschermend tenue. Dit luchtwegspreekuur is niet bedoeld om te bepalen of u het Coronavirus hebt, maar meer om andere luchtwegproblemen, waarbij het Coronavirus niet geheel uit te sluiten valt, wel te kunnen beoordelen. 

Ook zullen we proberen om zoveel mogelijk zaken telefonisch af te handelen. Afspraken bij de POH-GGZ kunnen ook telefonisch plaatsvinden mocht u liever niet naar de praktijk willen komen. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de GGD of het RIVM.

Het kan op dit moment drukker aan de telefoon zijn dan dat u van ons gewend bent. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Team Huisartsenpraktijk Haagse Beemden